Zes manieren om telefoongeheugen vrij te maken

VOOR JOU OP EEN RIJ; Telecombinatie gaat voor jou op onderzoek en geeft je de tips die jij nodig hebt om optimaal te genieten van je product. Deze keer laten we je zien hoe om te gaan met een vol iPhone of Android telefoongeheugen.

Iedereen maakt het wel eens mee: je wilt een foto maken of bestand downloaden op je telefoon en je krijgt de melding: geheugen vol. Vervelend… in dit blog geven we je de tips om snel wat geheugen vrij te kunnen maken op jouw iPhone of Android telefoon.

Waar is je opslagruimte aan opgegaan?
Voordat je direct begint met geheugen te wissen door lukraak bestanden weg te gooien is het allereerst verstandig even na te gaan waar het geheugen van je telefoon precies aan op gaat.
Voor Android doe je dat als volgt: Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Opslag’.
Heb je een iPhone, ga dan naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘iPhone opslag’.
Je ziet vervolgens hoe je opslagruimte is verdeeld, welke apps je hebt gedownload en hoeveel ruimte deze in beslag nemen. Nu je dat weet kun je beginnen met gericht verwijderen met de tips hieronder.

Zes manieren om je iPhone of Android telefoon op te schonen

 1. Foto’s en video’s verwijderen of extern opslaan
  Foto’s en video’s nemen veel ruimte in beslag. Open dus regelmatig even je foto- of downloadfolder en verwijder de foto’s, video’s en andere documenten die je niet meer nodig hebt. Ook is het aan te raden eens in de zoveel tijd een backup te maken van je bestanden. Dit doe je met extern geheugen zoals een harde schijf of een online cloud service zoals iCloud voor iPhone of Google Drive voor Android.
   
 2. ‘Leeg’ je apps
  Apps zoals Netflix, Spotify, WhatsApp of Google Maps verbruiken veel geheugen wanneer je content downloadt. Films, muziek of opgeslagen navigatiekaarten nemen al met al veel opslagruimte in beslag. Vergeet deze dus niet af en toe te legen. Ook WhatsApp-gesprekken waarin veel content wordt gedeeld, slokken je geheugen op. Delete af en toe dus eens een gesprek of verwijder toch in ieder geval de opgeslagen media uit het gesprek.
   
 3. Apps verwijderen
  Apps zijn handig en leuk, maar als je ze niet gebruikt nemen ze kostbare ruimte in beslag. Verwijder eens in de zoveel tijd daarom wat je niet meer gebruikt. Dit doe je als volgt:

  Android
  Ga via Instellingen naar Apps en meldingen. Selecteer de app en klik op Verwijderen. Wanneer je de app niet kunt verwijderen selecteer je Uitschakelen om onnodige updates te voorkomen.
  iPhone
  Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Opslag > Beheer Opslag. Druk op de app die je wil verwijderen en druk vervolgens op Verwijder app.
   
 4. Cachegeheugen legen
  Wanneer je een website gebruikt slaat je browser vaak tijdelijke caching-informatie op. Dit gebeurt om bij je volgende bezoek bijvoorbeeld automatisch in te loggen of gegevens in te vullen. Handig, maar het neemt al met al ook veel ruimte in beslag. Maak je cachegeheugen dus regelmatig leeg en maak zo gemakkelijk ruimte vrij. Dit doe je als volgt:.

  Android
  Ga naar Instellingen > Opslag > Cachegeheugen om te legen.
  iPhone
  Ga naar ‘Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer opslag > Safari. Kies nu of je de offline leeslijst wilt legen of selecteer onder Websitedata welke  cache je wil verwijderen.
   
 5. Vergroot je Android-geheugen met een SD-kaart
  Heb je een Android telefoon, dan vergroot je gemakkelijk je geheugen door een (grotere) SD-kaart aan te schaffen. In de winkel lopen we graag met je door de mogelijkheden en plaatsen de kaart direct voor je.
   
 6. Terug naar fabrieksinstellingen
  Door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen verwijder je alle gegevens die op je smartphone staan. Dit is onherstelbaar, dus maak indien mogelijk wel eerst een back-up van je media of andere bestanden die je wil behouden.

  Android
  Instellingen > Back-up maken en resetten > Fabrieksinstellingen herstellen.
  iPhone
  Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen > Bevestig.